Czy naprawdę potrzebujesz diety bez glutenu?

Gluten. Kiedyś nieszkodliwe białko występujące w pszenicy i innych ziarnach stało się synonimem złej lub tuczącej żywności.

Ale dlaczego stworzyliśmy nowego wroga i czy jest to konieczne?

Chleb, ciastka, panierka do kurczaka – wartość globalnego rynku żywności bezglutenowej wzrośnie do 7,59 mld USD do roku 2020, najszybciej rozwijając się w Europie. Możesz udać się do restauracji, w których nie używa się glutenu, możesz nawet wyjechać na urlop bez glutenu.

Pamiętamy, że jeszcze niedawno potrawy bezglutenowe były konieczne dla 1 na 100 osób z celiakią, chorobą autoimmunologiczną, która praktycznie niszczy przewód pokarmowy, gdy jest w nim obecny gluten. Choroba prowadzi do złego wchłaniania składników odżywczych, zwiększając ryzyko osteoporozy, niepłodności, a nawet raka. Czasami rezygnacja z glutenu nie powstrzymuje problemów u osób z celiakią: od dwóch do pięciu procent osób chorych na celiakię, ma jelita tak uszkodzone przez gluten, że już nie reaguje na samą dietę bezglutenową.

Ale ludzie spożywali gluten od setek lat. Składa się ona z dwóch grup białkowych - gliadyny i gluteniny. Spotykają się, gdy mąka i woda są łączone w celu uzyskania lepkiego ciasta. Teraz jednak dieta bezglutenowa stała się wyborem zdrowego stylu życia dla wielu osób – aby schudnąć, zmniejszyć zmęczenie i wzdęcia, a nawet leczyć autyzm. Ludzie często w swoich wyborach opierają się na bardzo nikłych dowodach i nieprofesjonalnych mediach.

Profesor medycyny w Harvardzie, dr Daniel A. Leffler, radzi, aby nie wybierać diety bezglutenowej, jeśli gluten jest tolerowany przez organizm. Mówi – Ludzie, którzy są wrażliwi na gluten mogą czuć się lepiej, ale większości nowa dieta nie przyniesie znaczących korzyści. Po prostu zmarnujemy pieniądze, ponieważ te produkty są drogie.

5 etapów prawidłowej diety bezglutenowej:

inside 1 gluten

1.Umów wizytę u lekarza pierwszego kontaktu. Powiedz mu o swoich objawach i poproś o badanie krwi, dzięki któremu sprawdzisz ilość przeciwciał w swoim organizmie. Jeśli stwierdzi się, że poziom przeciwciał jest podniesiony, lekarz zleci ci przeprowadzenie endoskopii w celu zbadania przewodu pokarmowego.

2. Nie przestawaj jeść glutenu, dopóki nie przeprowadzisz testów. Rezygnacja z glutenu jest uzasadniona, jeśli naprawdę cierpisz na nietolerancję lub celiakię, co zostanie wykryte podczas badań lekarskich.

inside 3 gluten

3. Jeśli zdiagnozowano nietolerancję, dowiedz się, których artykułów spożywczych nie możesz jeść – z pewnością nie jest to tylko pieczywo, makaron i pizza. Znajdź wszelkie ukryte źródła glutenu, które znajdują się we w produktach, od kostek bulionowych do szminki.

4. Spraw, aby twoja kuchnia była pozbawiona glutenu. Gluten jest lepki i pozostaje na naczyniach – wszelkie garnki, patelnie i blachy do pieczenia, w których gotowano lub pieczono w przeszłości, zastąp nowymi. O ile nie masz zmywarki do naczyń, upewnij się, że sztućce i naczynia myjesz nowym zmywakiem.

5. Porozmawiaj z rodziną, przyjaciółmi, domownikami i kolegami. Ludzie często nie zdają sobie sprawy z zagrożeń. Oznacza to, że mylą rzeczywistą nietolerancja lub chorobę z modną dietą. Powiedz im, że twoje jedzenie musi być trzymane z dala od ich produktów, aby uniknąć zanieczyszczenia. Nie mogą używać twojego masła do smarowania tostów lub durszlaka do odcedzania makaronu, który nie jest bezglutenowy. Nawet najmniejsze okruchy mogą powodować reakcję u osób chorych na celiakię.

Kategoria Tagi