Sól – składnik oszust, który sprawia, że jesteś głodny przez cały czas

Czy sól sprawia, że tyjesz?

Orzeszki ziemne. Prażona kukurydza. Papryczki Padron. Są pyszne i smakują jeszcze bardziej smakowicie z płatkami soli. Mogą również zmusić cię do wypicia większej ilości wody niż zwykle, z czym wszyscy się zgadzamy.

W rzeczywistości jednak słone jedzenie może wywoływać przeciwny skutek, zgodnie z nowymi badaniami naukowymi, które polegały na porównaniu spożycia soli i nawyków żywieniowych. Naukowcy z Niemieckiego Centrum Lotnictwa i Kosmonautyki (DLR) oraz Centrum Medycyny Molekularnej Maxa Delbrücka (MDC) odkryli, że sól może sprawić, że wypijesz mniej... i zjesz więcej.

Czy sól sprawia, że czujesz pragnienie?

Prawie wszyscy jemy za dużo soli. Nawet jeśli nie sięgasz po solniczkę przy każdym posiłku, 77% sodu, który spożywamy, jest w jedzeniu, zanim je kupimy, w szczególności paczkowanej żywności i posiłkach w restauracji.

Okazuje się, że nasze ciała naturalnie dostosowują się do większych ilości soli. Nasze nerki generują więcej wody, więc będziesz mniej spragniony po każdej torebce słonych paluszków. Ale wszystko to, co jest dodatkiem sodu, wciąga wodę do naczyń krwionośnych, zwiększając objętość, podnosząc ciśnienie krwi i zwiększając pracę serca. Dodana woda może prowadzić do wzdęcia i przyrostu masy ciała, ale jest też inny powód, dla którego może spowodować nagromadzenie się nowych kilogramów.

Czy sól sprawia, że tyjesz?

Podczas 105-dniowych i 205-dniowych badań przeprowadzonych na symulowanych lotach kosmicznych na Marsa naukowcy odkryli, że osoby, które spożywały więcej soli, zatrzymały więcej wody, ale potrzebowały więcej energii. Kosmonauci na lotach mieli identyczne diety, ale podawali im trzy różne poziomy soli. Każdy aspekt żywienia badanych, spożycie wody i soli może być kontrolowany i mierzony – warunki eksperymentalne nie są już tak nieskazitelne.

Naukowcy odkryli, że sól rzeczywiście powoduje pragnienie w krótkim okresie. Doprowadziło to również do wyższej zawartości soli w moczu. Ale to także pobudzało nerki do oszczędzania wody, co dezorientowało zespół. Kosmonauci spożywający więcej soli podczas misji narzekali na głód bardziej niż ci, którzy jedli jej mniej. Odkryto, że może to dotyczyć mocznika, substancji powstałej w mięśniach i wątrobie, która powoduje wydzielanie azotu. Synteza mocznika wymaga więcej energii, co tłumaczy, dlaczego podczas przeprowadzania doświadczenia na myszach te, które jadły więcej soli również spożywa więcej pokarmów.

Mocznik jest istotnym związkiem, dzięki któremu oczyszczamy organizm z soli. Ze względu dużą ilość energii potrzebną do wyprodukowania tej substancji, myszy na słonej diecie nie musiały więcej pić, ale musiały więcej jeść.

Uważany za odpad, wydaje się, że mocznik jest bardzo użyteczny w usuwaniu soli i utrzymywaniu odpowiedniego poziomu wody w organizmie. Ale to nie znaczy, że może stać się pretekstem do jedzenia słonych przekąsek i frytek na lunch. Zmniejsz poziom spożywanego sodu, a twoje ciało ci za to podziękuje.

Kategoria Tagi