Superfood: imbir

Imbir stosowano dla jego właściwości leczniczych od wieków. Ten aromatyczny korzeń łagodzi stany zapalne, uspokaja układ pokarmowy, zmniejsza ból i poprawia apetyt.

Intensywny i świeży w smaku, może być spożywany na surowo, na przykład w postaci soku, lub w proszku. Ponieważ ma silny aromat, imbiru jest zwykle spożywany w małych dawkach, które mogą przyczynić się do zmniejszenia ilości sodu. Korzeń ma wysoką obecność związków przeciwutleniających, które poprawiają wygląd i kondycję włosów i cery.

Aby oczyścić organizm przygotuj kokosowo-imbirowy chutney według ajurwedyjskiego przepisu Stacey (www.Sadvidya.pt)

Kokosowo-imbirowy Chutney

ginger starty

Składniki:
• 1 szklanka niesłodzonego rozdrobnionego suszonego kokosa
• 1–2 szklanki letniej wody (zacznij od 1 filiżanki, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję)
• 1/4 szklanki prażonej cieciorki
• 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
• 1/2–1 czerwone/zielone chilli (w zależności od gustu i ostrości chilli)
• 3 gałązki świeżej kolendry
• 1/4 łyżeczki pasty tamaryndowca
• 1 łyżeczka cukru/jaggery
• 1/2 łyżeczki soli

ginger składniki

Przygotowanie:
Umieść w blenderze: kokosa, cieciorkę, imbir, chilli, jaggery, sól i pastę z tamaryndowca. Umyj liście kolendry i usuń grubsze łodygi. Dodaj je do blendera i dolej 1 szklankę wody. Miksuj dopóki uzyskasz gęstą papkę, dodając więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Masa powinna być nieco ziarnista. Przypraw dodając sól, tamaryndowca lub chili.

Kategoria Tagi