Superfood: Kefir

Sfermentowana żywność jest częścią naszej kuchni od bardzo dawna i wykorzystuje się ją jako składnik różnych przepisów ze względu na jej właściwości lecznicze i odżywcze. Jogurt i kefir to jedyne sfermentowane produkty, które są również probiotykami.

Oznacza to, że zawierają zdrowe mikroby, które pomagają zwalczać infekcje, korzystnie wpływają na układ pokarmowy, zmniejszają ryzyko zapalenia żołądka i jelit, zachorowania na niektóre rodzaje raka (w tym jelit) oraz choroby układu krążenia. Jogurt może również pomóc zmniejszyć objawy alergii, przeziębień oraz podnieść poziom przeciwciał, co wpływa pozytywnie na układ odpornościowy.

kefir 1

Jogurt składa się z bakterii, które żywią się świeżym mlekiem, konserwują je i sprawiają, że gęstnieje. Istnieje wiele odmian bakterii, dlatego możemy kupić tak wiele rodzajów jogurtów. Można też zrobić własny jogurt w domu, łącząc mleko z bakteriami z zakwasu.

Kefir wodny, znany również jako japońskie kryształy, zawiera małe półprzezroczyste kule, podobne do kawałków aloesu. To kolonie drożdży i bakterii, które wyglądają jak twaróg. Po odcedzeniu używa się ich do fermentacji kolejnej partii. Rosną i rozmnażają się w dużych ilościach. Możesz użyć nadwyżkę jako kompost lub dać znajomym. Co ciekawe, nie trzeba jeść jogurtu, aby skorzystać z dobroczynnych właściwości kefiru. Dowiedz się, jak przygotować i jeść kefir, dzięki smacznym przepisom Stacey z goodnesis.com.

kefir 2

Ziarna kefiru składają się na dwa etapy fermentacji – pierwszy trwa 48 godzin i pozostawia łagodnie sfermentowaną wodę. Tworzą się pęcherzyki, a ziarna kefiru przekształcają cukier w bakterie, które są dobre dla twojego organizmu. Aby napój był bardziej intensywny, możesz dodać wybrany owoc podczas drugiego etapu fermentacji, który trwa 12–24 godzin. Powstaje wtedy owocowa woda pełna probiotyków, czyli dobrych bakterii uzdrawiających jelita.

W sezonie wiosennym i letnim, dodaj świeże truskawki, maliny, rabarbar lub brzoskwinie. A jesienią wybierz śliwki, gruszki, jabłka i winogrona. Jest to proste i przyjemne do wykonania.

Istnieją dwie ważne rzeczy, o których musisz wiedzieć przed rozpoczęciem procesu fermentacji:
• Stosunek cukru do wody i ziaren kefiru jest bardzo ważny. Sprawdź proporcje poniżej.
• Słoiki, butelki i wszystkie naczynia powinny być sterylizowane w gorącej wodzie, a co najważniejsze nie stykaj ziaren kefiru z metalem, który może je uszkodzić. Zawsze należy stosować łyżki, sita i słoiki z tworzywa sztucznego lub szkła.

Lemoniada z kefirem malinowym – prosty i odświeżający napój probiotyczny (4 kubki)

Sprzęt:
• 1 litrowy słoik
• gaza / cienki ręcznik kuchenny i gumka
• plastikowa / drewniana łyżka
• 1 plastikowe sitko
• 1 litrowy słoik z pokrywką

Składniki pierwszej fermentacji:
• 1 litr / 4 szklanki wody filtrowanej
• ⅓ filiżanki / 55 g organicznego surowego cukru trzcinowego
• ¼ cytryny lekko wyciśniętej i wrzuconej w całości
• 1–2 (25 g) suszonych fig / śliwek / rodzynek / daktyli
• 3 łyżki aktywnych ziaren kefiru

Składniki aromatyzujące / druga fermentacja:
• 1 szklanka świeżych malin

Pierwsza fermentacja:
Napełnij słoik czterema szklankami wody filtrowanej. Dodaj cukier i cytrynę (cytryna zakwasza kulturę bakterii i wzbogaca jej smak), wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub plastikowej szpatułki, aż cukier rozpuści się. Dodaj ziarna kefiru, a następnie suszone owoce (suszone owoce dostarczą azot, aby mogły lepiej rosnąć), delikatnie wymieszaj i przykryj cienkim ręcznikiem lub gazą. Uszczelnij gumką (wtedy ziarna kefiru mogą oddychać, a dwutlenek węgla będzie się ulatniał).
Odstaw kefir na 48 godzin / 2 dni – fermentacja może zająć mniej lub więcej w zależności od pory roku. Po 48 godzinach twój kefir będzie lekko sfermentowany – możesz przechowywać go w lodówce, wypić lub dodać smaku, dzięki drugiej fermentacji (patrz poniżej).

Druga fermentacja:
Opłucz maliny i umieść w wysterylizowanym 1-litrowym słoiku, dodaj ziarna kefiru, wyjmij cytrynę, suszone owoce (suszone owoce mogą być wykorzystane do fermentacji następnej partii) i wypełnij słoik kefirem. Przykryj pokrywką z tworzywa sztucznego / szkła i odstaw do wyrośnięcia przez kolejne 12–24 godziny. Kiedy pojawią się bąbelki, należy umieścić go w lodówce. Po schłodzeniu, będzie gotowy do picia. Otwórz słoik nad zlewem, gdyż ciecz znajduje się pod presją i kefir może pienić się i pryskać. Odcedź owoce i wlej do szklanki z kilkoma gałązkami świeżej mięty, dodaj mrożone maliny lub ulubiony owoc.
Ziarna kefiru, które zostały odcedzone wcześniej, należy przepłukać wodą i użyć do przygotowania kolejnej partii lub przechowywać w mniejszym słoju w lodówce pokryte wodą i posypane 1–2 łyżkami cukru. Aby utrzymać je zdrowe i żywe, musisz je karmić wodą i cukrem raz w tygodniu. Oczywiście będą najszczęśliwsze, gdy pozwolisz im produkować kefir wodny. Dlatego w cieplejszych miesiącach przygotowuję 1–2 słoiki w tygodniu, a w zimie usypiam je w lodówce.

Kategoria Tagi