Suplementy, które nie pomagają

Trudno jest wybrać odpowiednie suplementy i witaminy – wśród promowanych nowych leków i wielu modnych dodatkach możemy ulec dezinformacji. Powinniśmy podejmować świadome decyzje. Oto kilka suplementów, których należy unikać i dlaczego:

Kobiety i mężczyźni nie rodzą się od razu wysportowani, muszą na to zapracować. Nawet jeśli twój metabolizm jest idealny, a ciało wygląda zdrowo, powinnaś zadbać o siebie dodatkowo, pielęgnować ciało i umysł, aby uniknąć przedwczesnych oznak starzenia i zagrożenia zdrowia.

Poświęcamy zbyt wiele uwagi otyłości i odchudzaniu, a powinniśmy skupić się na utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. W tym celu często uzupełniamy naszą dietę w produkty, które naszym zdaniem mogą pomóc nam schudnąć. Suplementy mają zazwyczaj dobroczynne właściwości, ale niektóre z nich mogą rzeczywiście być niebezpieczne.

Czytaj etykiety przed zakupem

Trudno jest wybrać odpowiednie suplementy i witaminy – wśród promowanych nowych leków i wielu modnych dodatkach możemy ulec dezinformacji. Powinniśmy podejmować świadome decyzje. Oto kilka suplementów, których należy unikać i dlaczego:

Tojad - rodzaj roślin z rodziny jaskrowatych (Ranunculaceae Juss.). Zwyczajowo bywa nazywany mordownikiem (z racji trujących własności). Może powodować: wymioty, paraliż, problemy z oddychaniem, pracą serca, śmierć.
Kofeina w proszku – jest silnym stymulantem, który poprawia poziom energii i czujności. Może powodować: drgawki, zaburzenia rytmu serca, zatrzymanie akcji serca, śmierć.
Chaparral - zimozielona formacja roślinna, występująca w Ameryce Północnej, przypominającą wyglądem makię. Może powodować: zaburzenia czynności nerek, uszkodzenie wątroby, śmierć.
Podbiał pospolity - gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Może powodować: uszkodzenie wątroby, raka.
Żywokost - rodzaj roślin liczący około 35 gatunków. Należy do niego ok. 20 gatunków występujących na terenie Europy, Azji Zachodniej i Afryki Północnej. Może powodować: uszkodzenie wątroby, raka.
Ożanka właściwa – gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Może powodować: uszkodzenie wątroby, zapalenie wątroby, śmierć.
Glistnik jaskółcze ziele – gatunek byliny z rodziny makowatych. Może powodować: uszkodzenie wątroby.
Ekstrakt z zielonej herbaty - pomaga zapobiega skutkom starzenia się organizmu , poprawiać odporność organizmu i ratować układ krwionośny. Może powodować: zawroty głowy, wysokie ciśnienie krwi, uszkodzenie wątroby, śmierć.
Pieprz metystynowy znany też jako Kava – gatunek roślin z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z wysp Mikronezji i Vanuatu. Roślina o długiej tradycji uprawy na wyspach zachodniego Pacyfiku. Może powodować: uszkodzenie wątroby, śmierć.
Lobelia – rodzaj roślin z rodziny dzwonkowatych. Może powodować: wymioty, biegunkę, drgawki, hipotermię, śpiączkę, śmierć.
Metylsyneferyna - p-hydroxyefedryna, oxyefedryna. Może powodować zatrzymanie akcji serca.
Mięta polej - gatunek roślin z rodziny jasnotowatych. Może powodować uszkodzenie wątroby / nerek / nerwów, drgawki, śmierć.
Fermentowany ryż - monascus purpureus. Może powodować: problemy z nerkami, choroby mięśni, wątroby, wypadanie włosów.
Kwas usninowy – organiczny związek chemiczny, wielofunkcyjna pochodna dibenzofuranu. Może powodować: utratę masy ciała, uszkodzenie wątroby.
Johimbina - corynanthe johimbi. Może powodować: wysokie ciśnienie krwi, drgawki, zaburzenia czynności wątroby, nerek, serca, śmierć.

ABC witamin: Jedz szpinak

Niemal każdy bierze multiwitaminy. Dzisiaj, przyjmowanie witamin każdego dnia jest tak zakorzenione w świadomości, jak mycie zębów przed snem. Przecież witaminy nie mogą zaszkodzić, prawda? Niestety przyjmując przypadkowe zestawy witamin i zbyt duże dawki, możemy sobie zaszkodzić. Oto pięć witamin, których nie należy przyjmować, chyba że lekarz zalecił inaczej:

Multiwitaminy - zbyt wysokie dawki niektórych witamin mogą zwiększać ryzyko śmierci z powodu zbyt długotrwałego stosowania.
Witamina A / Beta-karoten - zbyt dużo witaminy A może powodować zmiany skórne, bóle kości i prowadzi do uszkodzenia wątroby.
Witamina B6 - wysoki poziom witaminy B6 może powodować poważne uszkodzenia nerwów.
Witamina C - Dawki 2000 mg lub więcej mogą zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Pamiętaj, witamina C nie zapobiega i nie leczy przeziębienia.
Witamina E - badania Johns Hopkins i Mayo Clinic wskazują, że wysoka dawka witaminy E może zwiększać ryzyko zgonu.

Co zrobić, aby w naturalny sposób przyswoić witaminę A, B2, B6, C, E, K, wapń, cholinę, miedź, błonnik, kwas foliowy, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, białko i cynk? Jedz szpinak … i bądź dobra dla siebie.

Kategoria Tagi