Zdrowe słodycze na Halloween

Halloween to nie tylko święto potworów, czarownic i przerażających filmów. To również festiwal słodyczy.

Psikus albo cukierek! To hasło, które rozgrzewa wszystkie dzieci w listopadzie. Wędrując w przebraniach wokół sąsiedzkich domów i próbują razem z przyjaciółmi zebrać jak najwięcej cukierków i słodyczy, które ze smakiem mogą potem pałaszować lub zachować na później jak skarb.

Jako rodzic chciałbyś, aby twoje dzieci podczas Halloween zbierały coś zdrowszego, grzyby albo jabłka. Dlatego stworzyliśmy alternatywne wersje hitów cukierniczych tego sezonu…

Dodatkowa korzyść? Możesz przygotować je ze swoimi dziećmi i przy tej okazji spędzić czas razem.

Bananowe duchy

(8 małych duchów)

• Pół ciemnej czekolady
• 4 średnie banany

Rozpuść pół tabliczki ciemnej czekolady w mikrofali. Wymieszaj i podgrzewaj dalej, aż będzie gładka i kremowa. Obierz i pokrój banany na pół. Zanurz dno banana w czekoladzie i ostudź. Z reszty czekolady uformuj małe kółeczka i podpiecz. Udekoruj banany czekoladowymi dropsami, tworząc na każdym pyszną i uśmiechniętą twarz duchów.


Pomarańczowe dynie

(6 porcji)

• 6 pomarańczy
• 1 jabłko
• 1 gruszka
• garść winogron
• 1 banan
• 1 garść owoców leśnych

Wybierz ulubione owoce (jabłka, gruszki, banany, winogrona itp.). Umyj i posiekaj je na drobne kawałki.
Odetnij czapeczki w 6 pomarańczach i wydryluj je łyżką, usuwając tyle pulpy, aby nie uszkodzić skórki. Narysuj kształty oczu i ust tak, jak na dyni podczas Halloween. Nożem wytnij kształty w skórce i wypełnij pomarańcze sałatką owocową.


Surowy karmelowy dip

(4 porcje)

• 4 jabłka
• 1 kubek daktyli Medjool
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ¼ szklanki mleka migdałowego
• 1 łyżka oleju kokosowego
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• ¼ łyżeczki soli morskiej

Pokrój jabłka w plastrach i odstaw. Daktyle zanurz w wodzie przez kilka godzin i zblenduj. Wsyp wszystkie składniki i mieszaj, aż mieszanka będzie gładka. Dodaj sól do smaku. Oto surowy karmel!

Kategoria Tagi