Zdrowe wielkanocne przysmaki

Wielkanoc tuż tuż, a to zazwyczaj łączy się ze spożywaniem ogromnej ilości kalorii, potraw, ciast i słodyczy, co zwykle rujnuje wiosenną dietę.

Aby cieszyć się świąteczną atmosferą bez uczucia przejedzenia i nadmiaru cukru, zebraliśmy kilka przepisów, które zaspokoją twój apetyt na słodkości. Dodatkowo, te łatwe przepisy można zrobić z dziećmi i spędzić wspólnie czas.

Pieczone Migdały Cynamonowe

Składniki:

• 2 szklanki surowych migdałów
• 1 białko jajka
• 1 łyżka sproszkowanego cynamonu
• ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
• szczypta soli
• 1 łyżeczka zimnej wody

Przepis:

Rozgrzej piekarnik. Wymieszaj białko jajka i wodę w głębokim naczyniu do mieszania, aż się spieni. Dodaj migdały i wymieszaj. Posyp gałką muszkatołową, solą i cynamonem. Razem z dziećmi mieszaj, aż wszystkie migdały będą dobrze obtoczone i rozłóż na blachę do pieczenia. Piecz przez godzinę mieszając co 20 minut.


Wegańska Nutella

Składniki:
• 3 szklanki niesolonych orzechów laskowych
• 100 g gorzkiej czekolady, stopionej
• 1 łyżka ekstraktu wanilii
• ½ łyżki soli morskiej
• syrop klonowy (opcjonalnie)

Przepis:

Piecz orzechy laskowe w piekarniku przez około 15–20 minut, aż będą złote, a skóra się zacznie odchodzić. Pozwól im ostygnąć przed obieraniem skórki. Zmiksuj je na pastę, a następnie wymieszaj w rozpuszczonej czekoladzie. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól morską. Ponownie wymieszaj i dodaj więcej syrop klonowy wedle upodobania.

Kategoria Tagi