Żywność nadzwyczajna – 6 najnowszych trendów pielęgnacyjnych i zdrowotnych

Jedzenie pożywnych produktów jest najłatwiejszym sposobem na zwiększenie odporności i spowolnienie starzenia.

Jest powód, dla którego produkty typu superfoods są uznawane za super. Ten termin można często spotkać w magazynach związanych ze zdrowiem, pielęgnacją, a nawet pismach modowych – ale to nie tylko moda. Jedzenie pożywnych produktów jest najłatwiejszym sposobem na zwiększenie odporności i spowolnienie starzenia. Jeśli twoja dieta jest pełna antyoksydantów, twoje komórki mają mniejsze szanse na ataki wolnych rodników.

W tym roku poniższe produkty wyróżniają się swoimi cudownymi cechami – dodaj je do swojej diety i dowiedz się, dlaczego są dla ciebie super:

1. Pyłek pszczeli

Oto naturalny cud. Prawie połowa zawartości białka w pyłku pszczelim jest w postaci wolnych aminokwasów gotowych do wchłonięcia bezpośrednio do organizmu, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Piękna, świetlista skóra jest jednym z efektów ubocznych tego złotego eliksiru, który pobudza dostarczanie krwi do komórek skóry i zmniejsza powstawanie zmarszczek. W pyłku znajduje się także witamina B i duża dawka kwasu foliowego.

2. Sorgo

Społeczność bezglutenowa uwielbia to starożytne zboże. I nie bez powodu. Sorgo jest równie wszechstronne jak pszenica, nie zawiera glutenu, tylko białko, którego ilość dorównuje komosie ryżowej – idealne rozwiązanie dla wegan. Sorgo ma zdolność do absorpcji wolnych rodników w organizmie – zwłaszcza odmiany czerwone i czarne. Ziarna są pełne aminokwasów (L-lizyna i L-prolina), dzięki czemu pomagają również tworzyć kolagen w organizmie. Jeśli wprowadzisz sorgo do swojej diety, twoja cera rozbłyśnie.

3. Jagoda Maqui

Antybakteryjne, przeciwstarzeniowe, wspomagające metabolizm i bogate w antyoksydanty – purpurowy chilijska jagoda Maqui ma dużo mocy, mimo swoich małych rozmiarów. Użyj Maqui w proszku do przygotowania smoothies, deserów lub nawet herbaty, aby czerpać korzyści z jagodowego purpurowego pigmentu. Ten super-owoc dostarcza organizmowi również witaminę C, wapń, żelazo i potas.

4. Nasiona arbuza

Następnym razem, gdy zatopisz zęby w wielkim, soczystym arbuzie, nie wypluwaj nasion. Te czarne łezki mają magiczne moce – zawierają mnóstwo witamin, w tym jako tiaminę, niacynę, folat oraz minerały, w tym magnez, potas, mangan, żelazo, cynk, miedź i wzmacniający kości fosfor. Połykając nasiona arbuza dostarczysz organizmowi argininę aminokwasową, która wspomaga krążenie krwi w skórze głowy i pomaga włosom szybciej rosnąć. Wow!

5. Czerwone glony

Roślina, która smakuje jak bekon i dodaje blasku skórze. Te starożytne wodorosty są popularne ze względu na ich zdolność do zwiększania krążenia, regulowania poziomu cukru we krwi i obniżania cholesterolu. Składa się z przeciwutleniaczy, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, białka oraz innych witamin i minerałów, które łatwo wchłaniają się do organizmu. Spróbuj przygotować sushi lub je do ciepłej zupy miso.

6. Agrest indyjski

Odłóż na bok jagody açaí – te purpurowe owoce od wielu lat starają się najwyższe podium, ale agrest indyjski faktycznie zawiera dwa razy więcej przeciwutleniaczy. Wysoka zawartość w witaminy C w tych bladych cudownych owocach zwiększa odporność, wspomaga trawienie, wzrost włosów, poprawia wzrok i zwiększa częstotliwość oddawania moczu w celu wyeliminowania niepożądanych toksyn.

Kategoria Tagi